Een terugblik op 2021: Een jaar van groei

Het einde van het jaar is in zicht, dus een mooi moment om terug te blikken op 2021 en te zien wat het ons allemaal heeft gebracht.

Ten eerste bleek 2021 weer een coronajaar te zijn. Helaas hebben we de Covid-pandemie nog niet kunnen stoppen. Deze zomer, net toen we dachten dat alles er weer normaal uit begon te zien, begon het virus zich weer snel te verspreiden. Dat betekende veel thuiswerken, eerst in gedeeltelijke lockdown en daarna in volledige lockdown, niet wetend wanneer dit allemaal zal stoppen, en hopend op een snel verloop van de boostercampagne. Het betekende ook voldoende tijd om de formatie van de nieuwe Nederlandse regering te volgen – de langste in de geschiedenis van ons land van zowaar 271 dagen.

Maar 2021 was ook een jaar waarin veel bedrijven weer op kracht kwamen. Hoewel verschillende sectoren een klap hebben gekregen, lijkt de schade tot nu toe beperkt en tijdelijk te zijn. Sterker nog, het CPB voorspelt dat de Nederlandse economie in 2021 met bijna 4% is gegroeid, sterker dan vóór de pandemie. Laten we hopen dat deze nieuwe lockdown dat optimisme niet zal temperen.

Bij 1Camera kijken we met grote trots terug op 2021, dat een opmerkelijk succesvol jaar bleek te zijn. Afgezien van wat corona-tegenslagen, is het ons gelukt om in een stevig tempo door te werken. Onze coronaprotocollen hebben een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt, zodat geen van onze producties meer geannuleerd hoeven te worden door de pandemie. Hierdoor hebben we veel spannende, grootschalige producties kunnen realiseren met prachtige, impactvolle films als resultaat. Het was een jaar van enorme groei en ontwikkeling.

Een andere oorzaak van dit succes is de digitalisering van veel van onze processen, zowel intern als extern-gericht. We kunnen nu projecten nog efficiënter uitvoeren en hebben meer ruimte om meerdere grote films tegelijk te produceren in vergelijking met vóór corona. Ook merkten we een toename van opdrachten voor het maken van interne bedrijfsfilms, gericht op een versterkende persoonlijke band met thuiswerkend personeel.

Het zou onmogelijk zijn om alle producties op te sommen waar we trots op zijn, dus laten we het bij enkele hoogtepunten houden. Ten eerste hebben we voor Achmea een enorme productie gerealiseerd, die begin volgend jaar uitkomt. Omdat deze film op verschillende plekken in Nederland in lockdown is opgenomen (Limburg, Broek in Waterland, Amsterdam en Vinkeveen), moesten we behoorlijk wat uitdagingen overwinnen. Maar we hebben manieren gevonden om de film er volledig echt uit te laten zien en te laten klinken. Voor Achmea maakten we ook de korte speelfilm De verrassing van Achlum, ter ere van de succesvolle carrière van vertrekkend voorzitter Willem van Duin.

We hadden de eer om te filmen in verschillende wereldberoemde lege musea: het Rijksmuseum, het Boijmans Van Beuningen, De Kunsthal en het Mauritshuis. En ondanks reisbeperkingen is het ons gelukt om veilig naar de VS te reizen om de nieuwe film The Carbon Neutral Pig op te nemen voor de USFRA, waarvoor we nu al genomineerd zijn voor een Gouden Reiger-award. Omdat het ‘onze nieuwe normaal’ is geworden en omdat onze klant Amerikaans is, werd de gehele strategie- en conceptfase en pre-productie voor ‘The Carbon Neutral pig’ op afstand gedaan en werd de uiteindelijke shoot uitgevoerd met een volledig lokale crew, geregisseerd door Jasper Claus. Tot slot zijn we ook enorm trots dat we een World Media Award hebben gewonnen voor de afscheidsfilm van de CEO van Heineken, en daarbij dit bijzondere jaar hebben afgesloten met 3 inspirerende kerstfilms voor DSM, KPN en Heineken.

2021 was ook een jaar waarin we een aantal spannende nieuwe investeringen hebben gedaan. Met onze nieuwe ARRI Signature Prime-bioscooplensset kon onze Director of Photography materiaal filmen in de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. Bovendien vormden onze gloednieuwe studio’s een uitstekende setting om demofilms, voice-overs, podcasts en interviews op te nemen met onder meer Abdi Nageeye voor Nationale Nederlanden en Willem van Duin voor Achmea. We hebben ook geïnvesteerd in een premium interviewopstelling met 3 camera’s, inclusief mooie, zachte, flatterende interviewverlichting. Bovendien werden er uitstekende mensen aan ons team toegevoegd: een nieuwe editor en verschillende producers. Ze zijn essentieel om de toenemende vraag naar ons werk aan te kunnen. En tot slot hebben we onze website opnieuw ontworpen. Het nieuwe ontwerp is bedoeld om je meer inspiratie op het gebied van storytelling te bieden. In 2022 blijven we ons op onze website en sociale mediakanalen (LinkedIn/Instagram) inzetten om je te laten zien hoe je jouw verhaal op de meest boeiende manier kunt vertellen en delen we ons beste werk, tips en inspiratie!

Al met al was het een jaar van enorme groei en kansen voor 1Camera. We willen iedereen ontzettend bedanken voor de mooie samenwerkingen en kijken uit naar de mooie producties van volgend jaar. Wij zijn er klaar voor!

Een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

You may also like

A new day | FrieslandCampina

A new day | FrieslandCampina

Stel je voor dat je nu een jonge boer bent. Stel je de moeilijke keuzes voor die je moet maken over je toekomst en de verantwoordelijkheid die je op je neemt. Is het dat allemaal waard? Nederlands grootste zuivelcoöperatie FrieslandCampina viert haar 150-jarige...

Ørsted documentaires

Ørsted documentaires

Kan Nederland volledig op groene energie draaien? En kunnen nieuwe windparken op zee hand in hand gaan met de natuur? Deze twee vragen staan centraal in de twee korte documentaires die we samen met het Deense energiebedrijf Ørsted hebben gemaakt. In de documentaire...

Art awards – Nationale Nederlanden

Art awards – Nationale Nederlanden

Dit jaar is er weer een nieuwe editie van de NN Art Awards en de Publieksprijs tijdens Art Rotterdam. Samen hebben wij 4 portretfilms gemaakt van de genomineerde kunstenaars. Vier verschillende talenten waarbij we in elke film hun unieke karakter en eigen stijl door...