Het is heel makkelijk om fake news te maken, maar we houden het liever echt…

De Amerikaanse verslaggeefster, die werd uitgelicht op het Nederlandse nationale nieuws over schaatsen in Nederland, blijkt een goed voorbeeld van fake news: het bleek te gaan om een Boom Chicago actrice in samenwerking met 1Camera. Met deze ludieke actie wilden we laten zien hoe makkelijk het is om fake news te maken.

De commotie rond de uitspraken van NBC verslaggeefster Katie Couric tijdens de Olympische Spelen over Nederlanders en schaatsen, is reden geweest voor de ludieke actie. De productie kreeg al snel een staartje toen de NOS onze Amerikaanse ‘verslaggeefster’ zag en ter plekke vroeg om een interview. Onze film crew wekte de indruk dat ze er stonden voor CNBS en dat de verslaggeefster afkomstig is uit Seattle. Zonder enige fact-check is deze informatie verspreid door de NOS en andere media: websites, sociale media en zelfs in het NOS Acht Uur Journaal.

Paul Keur, partner bij 1Camera zegt: “Fake news en nieuwe media hebben ons altijd al geïntrigeerd en vooral nu meer dan ooit te voren. Mensen consumeren media sneller – vooral op sociale media – wat ook de reden was voor ons om de bevroren kanalen op te gaan en dit te doen. Het resultaat spreekt voor zich: sensatie en de eerste willen zijn, is op het moment belangrijker dan wat dan ook.”

Concept, creation en productie: 1Camera
Regisseur: Danyael Sugawara
Producent: Carl Setterdahl
Actrice: Else Soelling
Geluid: Peter Suyderhoud
Camera: Julian Felix