Amerikaans verslag schaatsen op de Amsterdamse gracht blijkt hoax

Creatief bureau 1Camera kaart hiermee topic fake news aan

De Amerikaanse verslaggeefster die afgelopen dagen in nieuwsberichten over schaatsen in Nederland stond (o.a. in item NOS Journaal) blijkt een schoolvoorbeeld van fake news. 1Camera toont met deze ludieke actie aan hoe gemakkelijk nieuws overgenomen wordt en hoe weinig er aan fact checking wordt gedaan.

Voor 1Camera was inhaken op de commotie rond uitspraken van NBC-verslaggeefster Katie Couric over Nederlanders en schaatsen tijdens de Olympische Spelen een mooie aanleiding voor een ludieke productie. Deze productie kreeg al heel snel een diepere laag doordat de NOS de reporter met een Amerikaans accent zag en gelijk een interview afnam. De filmcrew gaf daarbij aan namens NC BS aanwezig te zijn, en dat de reporter uit Seattle kwam (dit laatste is ook op waarheid gebaseerd). Zonder check werd dit overgenomen door NOS en andere media: op websites, social media en zelfs in het achtuurjournaal.

Paul Keur, partner 1Camera: “Fake news en nieuwscreatie heeft ons altijd ge├»ntrigeerd, maar is actueler dan ooit. Mensen consumeren media sneller, met name op social media. Daarom hebben we deze productie gemaakt, om te analyseren hoe iets een eigen leven kan gaan leiden. En zo blijkt: sensatie en actualiteit lijken momenteel belangrijker dan achtergrond en de waarheid.”

Concept, creatie en productie: 1Camera
Regisseur: Danyael Sugawara
Producent: Carl Setterdahl
Actrice: Else Soelling, Boom Chicago
Geluid: Peter Suyderhoud
Camera; Julian Felix
Met dank aan Boom Chicago.

Over 1Camera

1Camera is een award winnend productiebedrijf dat verhalen met inhoud maakt. Van conceptualisatie tot productie en distributiestrategie, het jonge team van 1Camera levert al 10 jaar video’s voor de grootste bedrijven in Nederland. Zie www.1camera.nl voor meer informatie.